fbpx

DA LI SU KONTAKTNA SOČIVA DOBAR IZBOR ZA DECU?

Roditelji ovo pitanje često postavljaju kada deca prvi put pokažu interesovanje za nošenje kontakatnih sočiva. Zrelost deteta i sposobnost odgovornog rukovanja sa kontaktnim sočivima važnija je od samog uzrasta.

Moj razgovor o kontaktnim sočivima sa decom i roditeljima započinje ovako: Postoji mnogo dobrih razloga zbog kojih kontaktna sočiva trebaju biti ponudjena svim pacijentima, bez obzira na uzrast, zbog pozitivnog uticaja koji mogu imati na kvalitet života. To je slučaj i kod dece.

Studija koja je uspoređivala decu i tinejdžere koji su bili nosioci kontaktnih sočiva 10 godina ili više zaključila je da uzrast ne bi trebao biti odlučujući faktor u ponudi ili ne kontaktnih sočiva.

Da li su kontaktna sočiva sigurna za decu?

U kom uzrastu deca mogu početi nositi kontaktna sočiva ?

Poznate podatke imamo u Americi i govore da 4 miliona dece mlađe od 18 godina nosi kontaktna sočiva. Fizički, detetove oči podnose kontaktna sočiva od najmladjeg uzrasta. (Čak bebama roditelji postavljaju i skidaju kontaktna sočiva zbog urođene katarakte ili drugih stanja prisutnih pri rođenju).

U nedavnom istraživanju koje je uključivalo kratkovidu dece uzrasta od 8 do 11 godina uz korišćenje dnevnih kontaktnih sočiva za jednokratnu upotrebu, 90 posto dece nije imalo nikakvih problema sa stavljanjem i skidanjem kontaknih sočiva bez pomoći roditelja.

Moje iskustvo govori u prilog tome da su deca mnogo spremnija, odgovornija i opuštenija kada im verujemo i podržimo ih u njihovoj odluci, pa se tako sami roditelji vrlo često i iznenade i ponosni su na svoju decu, iako je unapred bilo dosta predrasuda oko donošenje odluke o ulasku u svet nošenja kontaktnih sočiva, jer ona je svakako i mora biti roditeljska i u pratnji roditelja, do njihove 18-e godine.

Ako Vi ili Vaše dete razmišljate o kontaktnim sočivima, savet je da pogledate kako se vaše dete nosi sa drugim odgovornostima. Ima li dobre navike oko lične higijene, održava li čistom svoju sobu čistom i prati li školske i kućne poslove.

Ako deca trebaju česte podsetnike kako bi održavala higijenu, možda neće biti spremna za odgovornost nošenja i brigu o kontaktnim sočivima. No ako se dobro nose sa takvim dužnostima, mogli bi biti sjajni kandidati za kontaktna sočiva.

Uvek kažem deci koja su zainteresovana jako za nošenje kontaktnih sočivima jer su u sportu i ne mogu da koriste naočare u istom zbog raznih i opravdanih ograničenja, a svesni su da bez korekcije ne postižu tako dobre rezultate ovako: Vi sami dokažite roditeljima da ste spremni (na gore naveden način) i roditelji sigurno neće imati ništa protiv.

Deca takođe imaju manju verovatnoću da imaju “suve oči” - stanje koje odraslima može uzrokovati probleme povezane sa nošenjem kontaktnih sočiva.

Osim toga, u toku “obuke za korišćenje kontaktnih sočiva” koju sprovodimo posle propisivanja istih, a koja podrazumeva da nauče samostalno stavljati, skidati, održavati i čuvati sočiva, naša iskustva idu u prilog tome da mlađa deca vrlo često slede uputstva o nošenju kontaktnih sočiva bolje od tinejdžera i mladih.

Kontaktna sočiva za sport

Deci koja se bave sportom kontaktna sočiva nude brojne prednosti u odnosu na naočare.

Ako vaše dete nosi naočare za sport – čak i ako ima polikarbonatna dioptrijska sočiva otporna na udarce – i dalje se morate brinuti zbog pucanja okvira tokom kontaktnih sportova, što može uzrokovati povrede oka. A sočiva sportskih naočara ili zaštitnih naočara ponekad se mogu zamagliti tokom treninga, što utiče na vid i performanse.

Sportska,meka kontaktna sočiva eliminišu ove probleme i pružaju i druge prednosti, uključujući nesmetan pogled na sportski teren za bolji periferni vid koji omogućava vašem detetu da brže reaguje na druge igrače i predmete poput lopte koji se približavaju sa strane.

Meka, sportska kontaktna sočiva takođe ostaju stabilna na očima Vašeg deteta dok trči, radi preciznijeg i stabilnijeg vida, skoro bez ikakve mogućnosti da ispadnu.

Ukoliko ste svesni prednosti kontaktnih sočiva u odnosu na naočare u situacijama kada to kontaktna sočiva zaista mogu da pruže Vašem detetu, a potrebne su Vam možda još neke dodatne informacije, budite slobodni da zakažete konsultaciju. Posle toga će Vaša odluka biti lakša i na obostrano zadovoljstvo.

Maja Jakovljević Optometrist-Kontaktolog

Svakodnevno uviđam koliko klijentima znači moja posvećenost i razumevanje. Vrlo često dolaze prepuni nedoumica i zabrinuti, posebno kada je u pitanju njihovo dete. Zato je jedan od mojih pristupa sve objasniti na način na koji oni razumeju. Ništa nije toliko strašno koliko neinformisanost. Jako mi je važno da se naš susret završi sa poverenjem, olakšanjem i na obostrano zadovoljstvo. Verujem da se svaki moj klijent uvek oseća kao da je jedini, bez obzira na obim mog posla i ukupan broj pregleda tog dana. Vreme jeste novac, ali moji klijenti su za mene najveće bogatstvo.