fbpx

Da li su polarizovane sunčane naočare dobre za noćnu vožnju?

Polarizovane sunčane naočare neprikosnovene su za smanjenje odsjaja u uslovima dnevnog osvetljenja, poput vožnje čamcem, sportova na otvorenom ili vožnje po posebno sunčanom danu. Ali šta je s ometajućim odrazom farova i uličnih svetala noću?

Što su polarizovana oftalmološka sočiva ?

„Polarizacija” znači da je na sočivu primenjen laminirani filter koji blokira deo svetlosti koji prolazi kroz oko.

Polarizovane sunčane naočare dizajnirane su za uslove u kojima se svetlost pojačava odbijanjem od ravnih površina, usled čega ta povećana količina svetlosti stvara vrlo teške uslove za jasan i neometan vid.

Svetlost je presudna da bi oko videlo, ali kada u vaše oko ulazi više svetlosti nego što je potrebno, to uzrokuje odsjaj. Pojednostavljeno, odsjaj se događa kada su vaše oči izložene previše jakom svetlu.

Imajući ovo na umu, logično je da dopuštajući samo ograničenu količinu svetlosti u oko, polarizovana oftalmološka sočiva smanjuju odsjaj, poboljšavajući tako vid.

Istina je da polarizovana sočiva mogu smanjiti odsjaj nadolazećih farova u vožnji tokom noći, ali nošenje tamnih sunčanih naočara bilo koje vrste u uslovima slabog osvetljenja, posebno tokom noćne vožnje, opasno je i definitivno se ne preporučuje.

Blokiranje svetla iz ionako slabog osvetljenja će više umanjiti vidljivost nego što će koristiti pri smanjenju odsjaja nadolazećih farova.

Ako se noćna vožnja pokaže posebno problematičnom, postoje neka druga rešenja kojima se postiže jasniji vid tokom noćne vožnje i o njima će biti reči u nekom od narednih tekstova.

IMATE PROBLEMA PRILIKOM VOŽNJE NOĆU?

Budite slobodni da zakažete konsultacije ili pregled.

Maja Jakovljević Optometrist-Kontaktolog

Svakodnevno uviđam koliko klijentima znači moja posvećenost i razumevanje. Vrlo često dolaze prepuni nedoumica i zabrinuti, posebno kada je u pitanju njihovo dete. Zato je jedan od mojih pristupa sve objasniti na način na koji oni razumeju. Ništa nije toliko strašno koliko neinformisanost. Jako mi je važno da se naš susret završi sa poverenjem, olakšanjem i na obostrano zadovoljstvo. Verujem da se svaki moj klijent uvek oseća kao da je jedini, bez obzira na obim mog posla i ukupan broj pregleda tog dana. Vreme jeste novac, ali moji klijenti su za mene najveće bogatstvo.