fbpx

(Computer Vision Syndrome – CVS)

Sindrom kompjuterskog vida – Digitalno naprezanje očiju

Stanje poznato kao sindrom kompjuterskog vida (Computer Vision Syndrome – CVS) često je među osobama koje provode za digitalnim uređajima više sati dnevno.

simptomi cvs-a

Simptomi povezani s CVS -om ili digitalnim naprezanjem očiju su : naprezanje očiju, suve oči, zamagljen vid, glavobolje.

 

UZROCI

CVS simptomi mogu biti uzrokovani : lošim osvjetljenjem, odsjajem na digitalnom ekranu, neodgovarajućom udaljenosti gledanja, lošim položajem tela, dugotrajnim radom bez korišćenja pauza, nekorigovanim problemima sa vidom, kombinacijom ovih uzroka.

tretman

Rešenja za probleme s vidom koji se odnose na digitalne uređaje su različita. Međutim, obično se mogu ublažiti redovnom brigom o vidu i promenama u načinu gledanja u digitalne ekrane.

U nekim slučajevima pojedinci kojima nije potrebno korišćenje naočara za druge dnevne aktivnosti, mogu imati koristi od naočara propisanih posebno za korišćenje digitalnih uređaja.

Osobe koje već nose naočare, mogu zaključiti da njihova trenutna korekcija ne pruža optimalan vid za dugotrajno korišćenje digitalnih uređaja.

Naočare ili kontaktna sočiva propisana za generalnu upotrebu, možda neće biti prikladna i za rad na računaru. Možda će se javiti potreba za korekcijom koja bi zadovoljila jedinstvene vizualne zahteve za rad za digitalnim uređajem. Poseban dizajn oftalmoloških sočiva, snaga sočiva (dioptrija) ili drugačiji zaštitni slojevi mogu pomoći u maksimiziranju vizualnih sposobnosti i komfora.

Od velikog značaja će biti i pravilno pozicioniranje tela.

Dobri ergonomski uslovi vezani za uslove osvetljenja, udobnost stolice, udaljenost ekrana, položaj monitora pomoći će u sprečavanju ili smanjenju simptoma CVS-a. 

preporuke i olakšice

Položaj ekrana 

Mnogo je ugodnije posmatrati ekran kada je pogled spušten blago prema dole. Optimalno, monitor računara trebao bi biti 15 do 20 stepeni ispod nivoa očiju, mereno od sredine ekrana i 45 do 60 cm od očiju.

Materijal za rad (radni dokumenti, literatura i sl.)

Preporuka je da se ovi materijali nalaze iznad tastature i ispod monitora. Ako to nije moguće, uz monitor se može koristiti držač za dokumente. Cilj je postaviti dokumente, tako da nije potrebno stalno pomeranje glave i pogleda sa dokumenta na ekran.

Rasveta

Postavite ekran računara na mesto na kome ćete izbeći odsjaj, posebno od svetla koje se reflektuje sa prozora. Koristite rolete ili zastore na prozorima i zamenite sijalice u stonim lampama sijalicama manje snage.

Monitori protiv odsjaja 

Ako ne postoji način za smanjenje odsjaja iz izvora svetlosti, razmislite o korišćenju filtera protiv refleksije. Ovi filteri smanjuju količinu svetlosti koja se reflektuje sa monitora.

Sedeći položaj

Stolice trebaju biti udobno podstavljene i prilagođene telu. Visinu stolice treba prilagoditi tako da stopala stoje ravno na podu. Ruke bi trebale biti prilagođene tako da pružaju podršku tokom kucanja, a zglobovi šaka ruku ne bi trebali biti spušteni na tastaturu prilikom kucanja.

Pauze za odmor

Kako biste sprečili naprezanje očiju, pokušajte odmoriti oči pri dužoj upotrebi računara. Odmorite oči bar 15 minuta nakon dva sata neprekidnog korištenja računara. Također, možete na svakih 20 minuta gledanja računara pogledati u daljinu 20 sekundi, kako biste omogućili očima da se ponovo fokusiraju.

Trepćite

Kako biste smanjili šanse za razvoj „suvog oka“ pri korišćenju računara, pokušajte što češće treptati. Treptanje održava prednju površinu oka vlažnom.

Redovni pregledi oka i pravilne navike pri korišćenju digitalnih uređaja mogu pomoći u sprečavanju ili smanjenju razvoja simptoma povezanih sa CVS -om.

prevencija

Sprečavanje ili smanjenje problema sa vidom povezanim s CVS -om ili digitalnim naprezanjem očiju uključuje preduzimanje koraka za kontrolu osvetljenja i refleksije na ekranu uređaja, uspostavljanje odgovarajuće radne udaljenosti i držanja optimalnog rastojanja, kao i korekciju čak i manjih refraktivnih problema sa vidom.

Predlozi za osobe koje pate od sindroma kompjuterskog vida

Čak i ako naočare nisu potrebne za vožnju, čitanje ili druge aktivnosti, one mogu ponuditi prednosti za manji problem sa vidom koji se pogoršava upotrebom računara. Možda će biti potrebna blaga korekcija u naočarama kako bi se smanjilo naprezanje vida na poslu. Korisnicima računara preporuka je da svake godine obave kompletan pregled očiju.

Naočare bi trebale zadovoljiti prohteve za vidom i na poslu. Ako imate naočare za korekciju vida na daljinu ili naočare za čitanje (30 – 40 cm) ili oboje, možda Vam one neće pružiti adekvatan vid za gledanje na ekranu računara, koji je udaljen oko 60 – 75 cm od očiju. Pacijenti mogu imati koristi od nekih novo dizajniranih sočiva, napravljenih specijalno za određene prohteve za vidom.

Mi se svakako uvek trudimo da pronadjemo najbolje moguće rešenje od svih rešenja koja postoje i uvek i sva su u skladu sa vašim prohtevima, željama i mogućnostima. Razgovor sa klijentima je jedan od najvažnijih koraka u procesu rešavanja “problema”.

 

TU SMO ZA SVE ŠTO VAM JE POTREBNO

Ako image bilo kakvu dilemu oko rešenja koje trenutno imate, ako vam ono nije dovoljno i ne ispunjava vaše prohteve za vidom, ograničava vas ili jednostavno verujete da postoji bolje, kontaktirajte nas slobodno i zajedno ćemo ga pronaći. Na obostrano zadovoljstvo.

Maja Jakovljević Optometrist - Kontaktolog

Svakodnevno uviđam koliko klijentima znači moja posvećenost i razumevanje. Vrlo često dolaze prepuni nedoumica i zabrinuti, posebno kada je u pitanju njihovo dete. Zato je jedan od mojih pristupa sve objasniti na način na koji oni razumeju. Ništa nije toliko strašno koliko neinformisanost. Jako mi je važno da se naš susret završi sa poverenjem, olakšanjem i na obostrano zadovoljstvo. Verujem da se svaki moj klijent uvek oseća kao da je jedini, bez obzira na obim mog posla i ukupan broj pregleda tog dana. Vreme jeste novac, ali moji klijenti su za mene najveće bogatstvo.