fbpx

POBOLJŠAJTE VOŽNJU NOĆU

Ako ste stariji vozač, šta je ono što možete učiniti kako biste noću zaštitili sebe i svoje najmilije na putu? Prvo i najvažnije – Procenite svoju sposobnost za sigurnu vožnju.

Poduzmite i ove korake:

Svakako posetite stručnjaka za negu zdravlja očiju bar jednom u dve godine, ili čak češće ako već postoje ili ste primetite da imate neke probleme sa vidom. Obavestite ga o svim problemima koje imate na putu noću, kako biste mogli proći specijalizirano testiranje, poput procene vidnog polja ili osetljivosti na kontrast.

Ako imate dijabetes, obavite potrebne preglede očiju bar jednom godišnje i pažljivo sledite preporuke Vašeg lekara u vezi s prehranom, kontrolom šećera u krvi, inzulinom, kako bi smanjili rizike od dijabetičke retinopatije, koja može bez upozorenja napredovati do ozbiljnog gubitka vida.

PRONAĐITE STRUČNJAKA:

Optometrist će proceniti Vaš vid i svojim preporukama pomoći će Vam da bolje vidite noću. Ako posumlja u neka ozbiljnija stanja, uputiće Vas oftalmologu.

Potražite pouzdanu očnu ordinaciju kada otkrijete ili posumnjate na simptome očnih bolesti koje ugrožavaju vid. Imajte na umu da se mnogi simptomi problema sa očima pojavljuju kasno u procesu bolesti, pa je Vaša blagovremena reakcija izuzetno važna.

Optometrist Vam može propisati posebne naočare za noćnu vožnju koje vam mogu pomoći da bolje vidite na putu od zalaska do izlaska sunca. Antirefleksni slojevi mogu smanjiti odsjaj. Dioptrijska sočiva razvijena dijagnostičkom tehnologijom talasnog fronta, mogu smanjiti oreol, efekte zvezda, odsjaj i druge aberacije koje Vas ometaju. Ukoliko su Vam potrebna dodatna objašnjenja, kao i preporuka najboljeg, individualnog rešenja, budite slobodni da me kontaktirate.

Ako ste kandidat za operaciju katarakte, konsultujte se sa Vašim oftalmologom o zameni Vaših prirodnih sočiva koja su se zamutila usled pojave katarakte, sa asferičnim intraokularnom sočivima, koja su dizajnirana da pruže bolju osetljivost na kontrast i oštriji vid, nego što bi to bilo moguće ugradnjom tradicionalnih, sfernih intraokularnih sočiva.

Oftalmolog će uraditi predoperativni pregled i dati Vam sve ostale informacije, preporuku za pouzdanu kliniku, kao i predlog najboljih stručnjaka za operaciju katarakte u našoj zemlji.

Mi našim pacijentima sve završavamo, od predoperacione pripreme, zakazivanja operacije, saradnje sa kolegama koji će obaviti intervenciju, kao i paraćenje pacijenata posle obavljenje operacije.

Budite posebno oprezni pri približavanju raskrsnicama, gde se dogodi 40 posto saobraćajnih nesreća u kojima sudeluju stariji vozači, prema studiji Instituta za osiguranje sigurnosti na autoputevima. Najčešći razlog ovih nesreća bila je nepažnja u propuštanju, posebno pri skretanju ulevo. Sledite savet stručnjaka za sigurnu vožnju noću.

Stručni saveti za sigurnu vožnju

  • Minimizirajte rizike vožnje noću kako starite, planiranjem putovanja, pre nego što se odlučite za put. Ako možete da planirate put, svakako je bolje da to bude tokom dana.
  • Ako ste u mogućnosti, vozite putevima koje poznajete i izbegavajte tamne, neosvetljene (seoske) puteve.
  • Planirajte dodatno vreme za dužu vožnju ako su loši vremenski uslovi i ne vozite ako ste pod stresom ili umorni. Ostanite skoncentrisani samo na vožnju, izbegavajući ometanje.
  • Uvek vozite odgovorno i sigurno. Ostavite najmanje dve dužine automobila razmak između sebe i automobila ispred sebe, a još više prostora u lošem vremenu ili pri brzoj vožnji.
  • Neka vam sva stakla budu čista i ako ste u mogućnosti vozite siguran automobil, sa prednostima kao npr. servo volan, servo kočnica, automatski menjač i veliki retrovizori. Ako ipak posedujete automobil starije generacije, Vaše obraćanje pažnje na sve navedeno mora biti još veće.
  • Održavajte svoj automobil u dobrom stanju, servisirajte ga redovno.
  • Razmislite o ručnim komandama za papučicu gasa i kočnice ako imate problema s nogama.

Takođe, prenosite ove smernice voljenim osobama koja pokazuju znake ili osećaju da im je potrebna dodatna pomoć.

Maja Jakovljević Optometrist-Kontaktolog

Svakodnevno uviđam koliko klijentima znači moja posvećenost i razumevanje. Vrlo često dolaze prepuni nedoumica i zabrinuti, posebno kada je u pitanju njihovo dete. Zato je jedan od mojih pristupa sve objasniti na način na koji oni razumeju. Ništa nije toliko strašno koliko neinformisanost. Jako mi je važno da se naš susret završi sa poverenjem, olakšanjem i na obostrano zadovoljstvo. Verujem da se svaki moj klijent uvek oseća kao da je jedini, bez obzira na obim mog posla i ukupan broj pregleda tog dana. Vreme jeste novac, ali moji klijenti su za mene najveće bogatstvo.