fbpx

SAVETI ZA IZBOR PRAVIH OKVIRA KADA IMATE PREKO 45+ GODINA

Svi želimo izgledati bolje u ovim godinama, da ne kažem mlađe. Čini se da mladi ljudi zrače više energije, izgledaju ljubaznije i manje su arogantni. Kako starimo, menjamo svoj stil, a ipak bar malo želimo da se uklopimo u trendove koji će nam pomoći da projektujemo “mlađi” izgled. Da li ste pomislili da vas Vaše trenutne naočare možda čine da izgledate starije nego što zapravo jeste?

Izbor pravog okvira svakako može pomoći da izgledate atraktivnije i mlađe. Neki okviri zaista “oduzimaju godine s lica”.

Evo nekoliko saveta za izbor naočara zbog kojih možete izgledati i nekoliko godina mlađe.

Oblik

Potražite okvire koji “podižu lice”. Mekši i zaobljeniji rubovi okvira poželjniji su od oštrih. Zaobljeni rubovi okvira omekšaće crte lica i prirodno podići crte lica.

Za žene u ovoj dobi blago “mačkasti” okviri koji imaju mekše ivice pružaju blag i moderan izgled.

Za starije muškarce pavougaoni oblici sa zaobljenim rubovima u vidu dubljeg polukruga deluju zaista šarmantno.

Material

Probajte sjajne materijale koji će vam dati prirodan sjaj, ali pripazite da izbegnete srebrnu i crnu. Vreme je da dopustite da se vaše najbolje karakteristike istaknu, a ne da se stapaju sa većinom.

Veličina

Veličina je bitna, pogotovo kako starimo! Kada tražite okvire, pazite da ne odaberete premale okvire posebno ne preplitke. Kako starimo, posebno nakon 45. godine, razvijamo prezbiopiju, gubitak snage fokusiranja na blizinu. To uzrokuje da mnogi od nas trebaju različite naočare za vid na blizinu i daljinu. Kao rezultat, možda će vam trebati multifokalna dioptrijska sočiva za naočare, a u jako plitke okvire teško je smestiti sve ono što vam je potrebno, pa razmislite o malo dubljim. Iako su vrlo plitki okviri u redu za naočare za daljinu ili namenske naočare za čitanje, oni ne pružaju dovoljno prostora za bifokalna ili progresivne dioptrijska sočiva. Iako su novija digitalno obradjena i individualno prilagodjena progresivna dioptrijska sočiva danas bolja nego ikad čak i u malim, plitkim okvirima, dublji okviri ipak su puno bolji i ugodniji pri čitanju.

Stil

Ono što je sjajno i što nam danas ide u prilog kad imamo 45+ je to što se, za razliku od prethodnih generacija, većina nas ne boji eksperimentisati sa različitim bojama i oblicima.

Potražite dublje okvire sa retro izgledom. Odličan su izbor za one koji su zaista mladi u srcu i žele više stila u naočarama.

Izbegavajte izgled “bakica i dekica” bar dok ne pređete 75.

Mnoge osobe starije od 50 godina nažalost posežu za naočarama za čitanje koje se prodaju bez recepta ili za „naočarama za bakice i “dekice. To su naočare koje ponekad vidite ljudima na nosu dok gledaju preko njih. Izbegavajte ovaj izgled jer vas čini puno, puno starijima!

Odvojite vreme za sveobuhvatan pregled očiju i saznajte koje su vaše stvarne vizualne potrebe. Postoje sjajna rešenja koja se mogu nositi poput običnih naočara, umesto da virite preko vaših naočara za čitanje. No-line ili bez vidljive linije, progresivna dioptrijska sočiva odlična su opcija za mladenački izgled. Imajte na umu da ih samo zato što biste mogli biti kandidat za progresivne naočare ne morate nositi ceo dan. Imaćete rešenje ne samo za jasan vidu na daljinu, već i na srednjoj udaljenosti i na blizinu i to bez stavljanja i skidanja naočara nonstop, po čitav dan.

Ako vam je bez obzira na ove savete sve to oko izbora najboljeg rešenja zamorno, kontaktirajte nas, dobićete sve najbolje predloge, a Vaše je samo da budete zadovoljni.

Da li vam je ovaj tekst bio koristan ?

Maja Jakovljević Optometrist-Kontaktolog

 

Svakodnevno uviđam koliko klijentima znači moja posvećenost. Jako mi je važno da se naš susret završi sa poverenjem, najboljim individualnim rešenjem i na obostrano zadovoljstvo. Verujem da se svaki moj klijent uvek oseća kao da je jedini, bez obzira na obim mog posla i ukupan broj pregleda tog dana. Vreme jeste novac, ali moji klijenti su za mene najveće bogatstvo.