fbpx

Sigurna vožnja noću - korisni saveti

Kako se približava zima, oseća se kao da je gotovo uvek mrak. Kratki dani znače da ćemo verovatno provesti više vremena u vožnji noću nego inače.
Mnogi ljudi, uglavnom starija populacija, koji me posete prvi put izjašnjavaju se kako izbegavaju noćnu vožnju. Razumem ih u potpunosti jer oporavak od blještavila kod njih traje sve duže. Nažalost, noćna vožnja presudna je za svakodnevni život, pa sam smatrala važnim da Vam pružim praktične savete kako se čuvati u vožnji u noćnim uslovima.

Znakovi upozorenja koji ukazuju na probleme pri voznji u mraku:

Problemi sa prednjim svetlima.
Poteškoće sa uočavanjem oznaka na putevima kao i uličnih znakova.
Treba voziti polako.
Poteškoće s ocenjivanjem udaljenosti i brzine, loša procena

Saveti za zaštitu pri vožnji noću:

Obavezno posetite svog optometristu najmanje svake dve godine ili češće ako vam optometrist to preporuči. Kako starimo, sve teže vidimo noću, a vid starijih vozača ugrožava eventualno još i početak katarakte ili neka od degenerativnih očnih bolesti.

Neka bude čisto – Dobro obrišite prozore iznutra i spolja jer prljavo vetrobransko staklo može uzrokovati odsjaj i smanjiti vidljivost. Proverite i da li su čisti farovi Vašeg automobila jer se pri zaprljanim farovima smanjuje intenzitet svetla koje Vam je potrebno kao i domet farova.

Skrenite pogled – Gledajući u svetla farova koji Vam dolaze u susret možete ostati zaslepljeni i do pet sekundi, pa iz tog razloga nemojte gledati direktno u nadolazeća svetla. Ako se to dogodi, usporite i ako je moguće, zaustavite vožnju dok ne prođu efekti zaslepljenja.

Zatamnite (prigušite) svetlo na instrument tabli – Svetla instrument tabla će ometati Vaš vid, pa upotrebite prekidač za prigušenje tog svetla, ako ga imate.

Ne budite pospani vozač– uspavana vožnja je ozbiljan problem koji svake godine rezultuje hiljadama saobraćajnih nesreća. Mnoga istraživanja govore da je umor vozača možda glavni uzrok do 20% svih saobraćajnih nesreća. Pobrinite se da budete odmorni i pokušajte izbeći vožnju između ponoći i 6 sati ujutro.

Usporite – Smanjite brzinu i držite distancu.

Budite sigurni u noćnoj vožnji – obavljajte redovno testiranje vida i informišite se o najnaprednijim dioptrijskim sočivima, o kojima ću Vas redovno i često informisati u daljim tekstovima.

Ako želite već sad da znate više, budite slobodni da me kontaktirate.

Maja Jakovljević Optometrist - Kontaktolog

Svakodnevno uviđam koliko klijentima znači moja posvećenost i razumevanje njihovih potreba kao i preporuka najboljeg rešenja. Vrlo često klijenti dolaze prepuni nedoumica i zabrinuti, posebno kada je u pitanju njihovo dete. Zato je jedan od mojih pristupa sve objasniti na način koji im je blizak i jednostavan. Ništa nije toliko strašno koliko neinformisanost. Jako mi je važno da se naš susret završi sa poverenjem, najboljim rešenjem i na obostrano zadovoljstvo. Verujem da se svaki moj klijent oseća kao da je jedini, bez obzira na obim mog posla i ukupan broj pregleda koje obavim tog dana. Vreme jeste novac, ali moji klijenti su za mene najveće bogatstvo.