fbpx

Vaše dete za digitalnim uređajem - činjenice za roditelje

Većina roditelja brine o vremenu koje dete provodi uz digitalne uređaje. Evo nekih činjenica.

Što je plavo svetlo?

Sunčeva svetlost sadrži crvene, narančaste, žute, zelene i plave zrake svetlosti. U kombinaciji, ovaj spektar obojenih svetlosnih zraka stvara ono što nazivamo ‘belom svetlošću’ ili sunčevom svetlošću.

U zavisnosti od toga gde padaju na spektar, svetlosni zraci imaju svoje talasne dužne (sa manje ili sa više energije).

Plavo svetlo je visokoenergetsko vidljivo svetlo i kraćih je talasnih dužna. Poznato je kao plavo svetlo jer se nalazi na ljubičasto-plavom pojasu spektra.

Plavo svetlo je prirodno prisutno na sunčevoj svetlosti, ali je takođe prisutno i na ekranima digitalnih uredjaja (televizora, računara, pametnih telefona i tableta).

Može li plavo svetlo oštetiti oči Vašeg deteta?

Trenutno nema naučnih dokaza da plavo svetlo utiče na ozbiljna oštećenja očiju. Međutim, postoje dokazi koji ukazuju na to da izvršavanje zadataka na bliskoj udaljenosti, gledanje u nešto izbliza, poput upotrebe mobilnih uređaja, vremena provedenog uz čitanje sa ekrana, može povećati naprezanje očiju kod onih koji to rade duže vreme.

Što je “digitalno naprezanje očiju” ?

Digitalno naprezanje očiju događa se kada se mnogo vremena provodi koristeći vid na blizini, na primer, čitanje sa ekrana ili igranje video igara. Digitalno naprezanje očiju ne uzrokuje trajno oštećenje očiju, ali može biti vrlo neugodno. Jedan od glavnih simptoma je privremeno zamagljen vid, ali i drugi znaci, poput bolnih i umornih očiju, suvoća oka i glavobolje, također su povezani sa naprezanjem očiju izazvanim korišćenjem digitalnih uređaja.

Može li plavo svetlo uticati na ritam spavanja mog deteta?

Korištenje digitalnih uređaja u vremenu koje je predviđeno za spavanje može pridoneti lošem snu, što doprinosi smanjenju koncentracije vašeg deteta tokom dana. Objašnjenje za to je zato što je plavo svetlo povezano sa smanjenjem hormona melatonina, usled čega se osećamo pospano.

Međutim, postoji i niz drugih uzroka povezanih s poremećajem sna.

Mogu li mom detetu pomoći zaštitne naočare sa filterom protiv plave svetlosti?

Mnoga istraživanja odavno govore u prilog tome da sočiva koja filtriraju plavo svetlo, čine naše oči odmornijim i korisna su pri korišćenju digitalnih uređaja, kako tokom dana, tako i pre spavanja.

Zašto sam čuo,-la da je plavo svetlo štetno za zdravlje očiju?

Provedeno je dosta studija na temu uticaja plavog svetla na zdravlje očiju, a istraživanja na ovom području još uvek traju. Neke studije su otkrile da izlaganje plavom svetlu može dovesti do promena na očima životinja. Međutim, budući da je vreme i intenzitet izloženosti plavom svetlu u ovim studijama bilo mnogo veće nego što je to izloženost očiju prirodnom dnevnom svetlu i ekranima digitalnih urdjaja, ​​to ne pokazuje da je plavo svetlo štetno za oči. Nažalost, uvodjenje digitalne nastave drži nas kao roditelje u stalnoj brizi. Svakako je preporuka zaštiti se, isto kao što možemo i da se sunčamo nezaštićeni, mi ipak vodimo računa o vremenu kada izbegavamo izlaganje UV zračenju ili koristimo kreme sa zaštitnim faktorima, nosimo sunčane naočare , šešire, marame i sl. Briga o adekvatnim načinima zaštite uvek je poželjna.

Postoji li veza između vremena upotrebe digitalnih uredjaja i kratkovidnosti?

Kratkovidost ili miopija se iz godine u godinu, neprestano povećava u celom svetu. Genetika, etnička pripadnost, okruženje (život u zatvorenom) i izvršavanje zadataka na bliskoj udaljenosti, poput upotrebe digitalnih uredjaja, ​​ukazuju na povezanost sa razvojem miopije. Međutim, ne postoje jasni dokazi koji ukazuju na to da je samo vreme upotrebe digitalnih uredjaja osnovni uzrok. Medjutim, postoje dokazi koji ukazuju na to da su deca koja više vremena provode na otvorenom u manjem riziku od razvoja kratkovidosti.

Saveti za očuvanje zdravlja očiju deteta

Više provedenog vremena na otvorenom – svakodnevni boravak napolju može pomoći u sprečavanju ili smanjenju razvoja kratkovidnosti.

Studije pokazuju kako je poželjno imati bar dva sata aktivnosti dnevno na otvorenom.

Koristite noćna podešavanja – upotreba noćnih podešavanja ako ih vaš uređaj ima, može pomoći deci da spavaju uz smanjenu količinu plave svetlosti koju emituju digitalni uredjaji tokom noći.

Proverite da li su digitalni uređaji isključeni najmanje sat vremena pre spavanja.

Zakažite termin provere vida za svoje dete na svake dve godine, od treće godine života, ili češće ako vam to optometrist preporuči.

Ukoliko želite više informacija o zdravlju očiju ili ne znate koja zaštita je najbolja za Vaše dete ili Vas, budite slobodni da me kontaktirate.

Maja Jakovljević Optometrist-Kontaktolog

Svakodnevno uviđam koliko klijentima znači moja posvećenost i razumevanje. Vrlo često dolaze prepuni nedoumica i zabrinuti, posebno kada je u pitanju njihovo dete. Zato je jedan od mojih pristupa sve objasniti na način na koji oni razumeju. Ništa nije toliko strašno koliko neinformisanost. Jako mi je važno da se naš susret završi sa poverenjem, olakšanjem i na obostrano zadovoljstvo. Verujem da se svaki moj klijent uvek oseća kao da je jedini, bez obzira na obim mog posla i ukupan broj pregleda tog dana. Vreme jeste novac, ali moji klijenti su za mene najveće bogatstvo.